< Kristendomen i skulen frå 1800 talet og til nå
19.08.2014 20:06 Alder: 5 yrs
Kategori: Nyheter
Av: Arne Dragsund

Besøk hos venner i Herning Y’s Men’s Club

I alt 25 personer fra Gand Y’s Men’s Club reiste 15.- 17. august til Danmark på vennskapsbesøk til klubben i Herning.


Varm velkomst. (Foto: A. Dragsund)

Utenfor en av herregårdene vi besøkte. (Foto: A. Dragsund)

Sang av de norske. (Foto: A. Dragsund)

Hyggelig samvær på festen lørdag. (Foto: A. Dragsund)

Vi møttes på Hotel Sanden Bjerggaard på vestkysten, to timers kjøring med buss fra Hirtshals. Våre venner i Herning hadde lagt opp et flott program for oss fredag, lørdag og søndag. Totalt var det 56 personer fra Gand og Herning på denne samlingen.

”Fiskerne”

Den danske forfatteren Hans Kirk har skrevet boken Fiskerne. Niels Eske Nyhus hadde en interessant gjennomgang av denne boken fredag etter middag. Hans Kirk var kommunist fra ungdommen av, og levde i miljøet blant fiskerne langs vestkysten av Danmark for å kunne skildre livet deres på en troverdig måte, også med bilder fra deres religiøse liv som kristne mennesker i det samfunnet de bygget opp.

Mange slott og herregårder

Lørdag hadde vi en hyggelig rundtur til Øst Han Herred i et nydelig vær. Dette området kalles av danskene selv for ”Den skjønneste plet i kongeriget”. Og vakkert var det, med alle store trær rundt herregårdene vi besøkte, og vide sletter med hvete, bygg og havre som ennå ikke var ferdig høstet, eller de store maisåkrer som om ikke så lenge skal høstes til dyrefor i ett av Danmarks viktigste områder for melkeproduksjon og kjøttproduksjon i følge guiden vår. Han er for øvrig også leder av hotellet og leder i menighetsrådet i Hjortdal, den kirken vi besøkte på høymessen søndag formiddag.

Festen lørdag kveld

Dette ble en innholdsrik kveld, med innslag fra oss norske med Per Inge Fjelde i spissen. Marion Rostøl, Ragnhild Ro og Per Inge Fjelde hadde en sketsj om en dame som skulle få behandling for fedme hos lege Riro. Gjestene fra Norge sang også en sang. Øystein Ro spilte piano under alle tilstelningene, og han hadde vakker trekkspillmusikk på festen. Og mye sang var det, blant annet sang vi alle 8 vers av Ja, vi elsker dette landet. Danskene er flinke til å synge, og sangboken ligger framme ved alle tilstelninger. På festen var det også to unge som arbeider i kirken, med i programmet, med skildringer fra HC Andersen og vakker sang og kultur.

Hyggelig møte med venner i Herningklubben

Det var kjekt å treffe våre venner fra Herning igjen. Noen var nye for oss, og vi hadde også med oss folk som ikke hadde vært i Danmark i denne sammenheng tidligere. Denne måten å treffes på er en ny vri i samarbeidet mellom klubbene. Både dansker og nordmenn synes dette kan gjentas, og at vi neste gang kan treffes et sted i Norge. Presidenten i Gand Y’s Men, Tharald Brekne, og presidenten i Herningklubben, Aage Vingborg, ga også uttrykk for at det var kjekt å møtes på denne måten.

Urolig sjø på tilbaketuren

På grunn av at båten var forsinket fra Kristiansand, kom vi søndag ettermiddag senere til Kristiansand enn planlagt. Det var til dels stor sjø på tilbaketuren, og noen ble sjøsjuke. Vi nådde ikke toget tilbake til Sandnes, men måtte ta et senere tog, ordnet av reiseleder Wilhelm Pedersen på en flott måte.

Både turen, fellesskapet oss i mellom og den gode kontakten med våre danske venner, gjør at et slikt opplegg så absolutt bør gjentas. Det er viktig å holde på vennskapet mellom klubbene Gand Y’s Men og Herning Y’s Men i årene framover. En varm takk til våre venner i Herning for en innholdsrik og hyggelig week-end!